Wednesday, 10 August 2011

Mari ke dapur...#2


Kerepek Nestum / susu

Bahan-bahan:

Minyak masak secukupnya
1 bungkus kulit popia
Telur
Nestum
Gula (dikisar)
Horlick/Susu tepung *

* optional

Cara-cara
Potong kulit popia yg besar itu kepada bahagian-bahagian kecil. Kemudian, gulungkannya menjadi popia-popia yg sangat kecil. Untuk memastikan gulungan itu tidak terlerai, sapukan telur untuk melekatkannya. (tapi aku gunting kecik2 je...sukati le kan...)

Gaulkan nestum, gula, susu tepung & horlick dalam satu bekas (dengan ratio nestum:gula:susu tepung:horlick = 2:1:0.5:0.5**). Kemudian goreng kulit popia itu dalam minyak yg panas. Bila kulit popia telah masak (berwarna kekuningan) boleh la angkat & terus digaulkan dalam bekas yg berisi campuran nestum, gula dan sebagainya tadi.

** Ratio boleh diubah mengikut citarasa anda (takde orang marah pon..)

----------jeng..jeng...jeng....popia nestum anda telah pun siap.

0 comments: